Bohinjsko jezero

Bohinjsko jezero, stisnjeno v ledeniški dolini med Voglom in Prsivcem, je naše najgloblje in največje stalno naravno jezero s površino 318 ha. Njegova največja globina je 44,5 m, dolgo je 4,1 km in široko 1,2 km. Ledeniki so jezersko vdolbino obdali z venci morenskega materiala, preko katerega se prebija glavni pritok Savica, ki se po slapu ter erozijskem naporu nekoliko odpočije v jezerski kotanji. Bohinjsko jezero je najbolj napolnjeno z vodo v času majskega topljenja snega, februarja pa je njegovo vodno stanje najnižje. Jezero je razmeroma hladno. Srednja letna temperatura površinske vode znaša le 8,5 stopinj C, srednja julijska pa 17 stopinj C. Temperatura na dnu jezera znaša od 4-7 stopinj C. Poleti je toplejša obrežna voda primerna za kopanje.

Življenje v Bohinjskem jezeru

Jezero nudi obilo možnosti za čolnarjenje, potapljanje in ostale, varovalnemu rezimu v Triglavskem narodnem parku primerne oblike vodne rekreacije, vključno z ribolovom. V jezeru živi pet vrst rib in sicer jezerska postrv, menek, klen, pisanec in jezerska zlatovščica.

Potopi v Bohinjskem jezeru

Potop v Bohinjskem hezeru lahko izvedemo “pod Skalco“, kjer je tudi primerna vstopna točka za v vodo. V majhnem zalivčku plavamo približno 50 m levo ter na globini 11 m naletimo na tri potopljene čolničke. Vidljivost je zelo slaba. Druga zanimiva lokacija je potop na steno “Ukanc”. V vodo lahko vstopimo na lepi prodnati plaži ter nato plavamo v levo. Plavamo na globini 5-10 m, nakar naletimo na “steno”, ki se spusti do globine 30 m. Dno je muljasto.