Klen

Razpoznavne značilnosti

Klen je riba z vretenastim, ob bokih nekoliko sploščenim (30-50 do 80 cm) telesom, pokritim z velikimi luskami. Ima izrazito veliko, ploščato glavo s širokim čelom in velikimi usti, katerih ustnice so mesnate in široke, v njih pa so dvoredni zobje, kar izkazuje roparsko ribo. Hrbet je temen z zelenkastim ali rjavkastim odsevom, boki so zlato rumeni, trebuh pa umazano bel. Hrbtna in repna plavut sta jekleno sivi z modrikastimi odsevom, prsni precej svetlejši, trebušni in podrepna pa rdečkaste. Velike luske imajo zlatorumen lesk in so temno obrobljene. Klen se v mladosti hrani z vodnimi žuželkami in ličinkami in občasno z ikrami drugih ribjih vrst ter vodnim rastlinjem, odrasli kleni pa se hranijo tudi z ribami. 

Način razmnoževanja

Kleni spolno dozorijo v tretjem ali četrtem letu starosti. Drstijo se od aprila do junija na plitvih prodiščih hitrega toka rek. V času drstitve dobijo samci drstne bradavice po glavi in telesu. Ikre so lepljive, zato jih samice razen na prodnato dno včasih odlagajo tudi na vodne rastline.

Pojavljanje

Klen živi v tekočih in stoječih vodnih telesih, če je le dovolj kisika. Vrsta je razširjena v donavskem povodju; v soškem porečju pa je naseljena. Naseljuje vso Evropo, razen Irske, Danske in sredozemskih otokov. V mladosti živi družno, starejši kleni pa postanejo samotarji. V Sloveniji je zelo pogost.

Leave a Reply